130 лекари специалисти от Пловдив влизат в Лекарската лига
130 лекари специалисти от Пловдив влизат в Лекарската лига / снимка, архив: DarikNews.bg, Виктор Кадири
131 лекари специалисти от Пловдив влизат в Лекарската лига
58485
131 лекари специалисти от Пловдив влизат в Лекарската лига
  • 131 лекари специалисти от Пловдив влизат в Лекарската лига

Готови са резултатите от анкетата на Дарик радио и Галъп интернешънъл за най-добрите лекари в Пловдив. 485 са обработените анкетни карти - уточняват от Галъп. И тук, както и в проведеното в началото на годината изследване за София, поради разсейване на гласовете между специалистите, няма ярко изразени фаворити в специалностите „Гръдна хирургия", „Детска кардиология", „Детска пневмология и фтизиатрия", „Лицево-челюстна хирургия", „Физиотерапия и рехабилитация", „Кардиохирургия", „Клинична алергология", „Клинична токсикология", „Пневмология и фтизиатрия". Най-голям брой посочени лекари има в специалностите „Анестезиология и реанимация", „Коремна хирургия", „Образна диагностика", „Педиатрия", „Очни болести". Любопитна подробност е това, че лекарите от една от болниците „подсказват" в анкетните си карти, необходимостта да бъде добавена нова специалност - „Спешна медицина", което ще обсъдим със специалистите при провеждането на следващите анкети.

Анкетите, подготвени от "Галъп интернешънъл", бяха предоставени от Дарик радио на специалистите от 13 болници в Пловдив в средата на септември и питаха медиците кои според тях са най-добрите лекари в тяхната област, като те нямаха право да номинират себе си. 130 специалисти от 25 специалности посочиха пловдивските лекари като най-добрите сред тях.

Дарик припомня, че целта е не да се направи класация, а във всяка специалност да бъде посочен определен брой лекари, получили най-голямо доверие от своите колеги. Това е първото по рода си проучване в България, направено със съдействието на „Галъп Интернешънъл", което обхваща основните специалности в медицинската професия, което се проведе най-напред в столицата, а впоследствие и в Пловдив и Варна.

Резултатите от анкетата официално ще бъдат обявени на церемония в емблематичната Къща на д-р Стоян Чомаков в Стария Пловдив на 3 декември. Най-добрите пловдивски лекари ще влязат в учредената от Дарик радио Лекарска лига.

В началото на годината Дарик обяви резултатите от анкетата „Най-добрите лекари в София", в резултат на което 298 специалисти от столицата влязоха в Лекарската лига.

До дни ще станат ясни резултатите и от анкетата във Варна.