121 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия
121 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия / netinfo

С тържествена заря-проверка тази вечер в Пловдив ще бъде отбелязана 121-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година. Слово ще произнесе председателят на Народното събрание Георги Пирински. На честването ще присъстват президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев, министри, народни представители и висши военни.

Празненствата тази сутрин започнаха с тържествен молебен, отслужени от митрополит Арсений в катедралния храм „Св. Богородица”. По-късно представители на Областната и Общинската управа, граждани и гости на Пловдив поднесоха венци и цветя на паметниците на героите от Съединението – майор Райчо Николов и Захари Стоянов.

В рамките на тържествата Музеят на Съединението представи изложбата „110 години Пловдивско певческо дружество Ангел Букурещлиев”.

На площад „Стефан Стамболов” вече започна концертът на танцов ансамбъл „Иглика”. Ней-дълголетният мемориален маратон в Европа „Съединение”, в който тази година се включиха над 300 души, приключи в 12:00 часа на площад „Съединение” с награждаването на победителите от 31-то му издание.

Акцент в празничните прояви е възстановката на събитията от 6 септември 1885 година по инициатива на комитет „Родолюбие”. Група „Съединисти” ще представят на гражданите моменти от паметните за Пловдив събития. Възстановката предвижда генерал-губернаторът да обяви намерението си да предаде своите правомощия в името на Обединена България

Деца от пловдивски скаутски организации ще раздават на пловдивчани листовки с текста на българския химн.

Кулминацията на тържествата е в 20:30, когато на площад „Съединение” ще има тържествена заря-проверка. На нея ще присъстват президентът на България Георги Първанов и председателят на Народното събрание Георги Пирински, който ще произнесе слово.