Има 12 нови случая на коронавирус у нас, така за последното денонощие те стават 33.

Общият брой на заразените е 276 души, обобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг във ВМА.

Борисов, щабът и съветът с общо решение: Тестваме 1000 полицаи, шофьори на рейсове и линейки

От новозаразените три случая са от Бургас. Става дума за две деца, на 3 г. и на 8 г., които са контактни с един от докторите с коронавирус. 3-годишното дете е и най-малкият регистриран пациент с Covid-19.

22-годишна жена също е заразена, като тя е с история от пътуване до Англия, уточни ген. Мутафчийски.

В Пловдив има още нови четири случая, в София също са четири и един в Кюстендил.

Ген. Мутафчийски: Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони за негодни тестове

Шефът на Щаба посочи, че в страната са подготвени общо 7473 легла за заразени с коронавирус. От тях 1137 са в София. 1347 са интензивните легла, 518 са в София. Увеличен е десетократно капацитетът на болниците, отчете той.


Мутафчийски каза още, че са изработени препоръките за освобождаване на диагностицирани с коронавирус - тези в добро общо състояние и подобрени клинични показатели.

"Те ще престояват на домашна карантина и когато минат 21 дена, ще бъде извършена процедурата по потвърждаване. Обмисляме в едно семейство, ако има един инфектиран, да се смятат всички членове на семейството като вирусоносители и да бъдат под карантина", обясни той.

Смъртните случаи от COVID-19 в Европа надминаха 15 000

Направени са общо 6454 теста, като от тях 4800 са в София, обобщи председателят на оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски посочи, че е открита DMS линия за подкрепа на медиците, работещи в условията на Covid-19, с кратък номер 17 777 с текст DMS SOLIDARNOST. Вчера беше сключен договор и преведени парите от един от големите дарители, АЕЦ "Козлодуй" - 800 000 лева, уточни той.