Словения разчита на България по време на председателството на ЕС
Словения разчита на България по време на председателството на ЕС / снимкa: Sofia Photo Agency

Словенското председателство на ЕС разчита най-много на България в укрепването на европейската перспектива на Западните Балкани - това е един от от петте приоритета на словенското председателство, заяви посланикът на Словения у нас Ладислав Липич.

Очакванията за ключова роля на Европейския съюз по въпроса за Косово е напълно основателно, добави посланик Липич. Той бе категоричен, че през 2008 година ЕС в сътрудничество със своите партньори ще търси такова решение за статута на Косово, което да осигури стабилността на целия регион и да бъде основано на положението на малцинствата в самото Косово.

Словенският посланик добави, че същевременно словенското председателство ще търси съгласувана реакция на всички страни членки на ЕС.

Ладислав Липич заяви, че словенското председателство е изключително добра възможност за даване на нов импулс за европейското членство на Западните Балкани, коментира министърът на външните работи Ивайло Калфин. Той призна, че свръхамбициозната цел на България е до края на 2009 година всички страни от Западните Балкани вече да са получили статут на страни кандидатки и покана за преговори.

Ще продължат преговорите за присъединяването на Хърватия и Турция към Евросъюза, добави и словенският посланик. Той очерта другите четири приоритета на словенското председателство – ратификацията на Лисабонския договор, Лисабонската стратегия, енергийно-климатичният пакет и междукултурният диалог в ЕС. Очакването си, че в най-скоро време парламентът ще ратифицира договора от Лисабон, изрази и министър Ивайло Калфин.