Информираме ЕС  за сушата у нас
Информираме ЕС за сушата у нас / netinfo

Министерският съвет одобри позицията на България за заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 16 юли в Брюксел. На него португалското председателство ще представи своята работна програма за втората половина на 2007 г.

В Брюксел България и Румъния ще информират колегите си от ЕС за сушата в двете страни и очакваната поради това значително по-ниска реколта от зърнени култури. България ще заяви намерението си да предприеме мерки за компенсиране на засегнатите от сушата зърнопроизводители, като се възползва от възможността за предоставяне на държавна помощ при неблагоприятни климатични условия.

Министрите на земеделието ще обсъдят също предложението за регламент на Съвета за общата организация на пазара в сектор „Вино". Предвидено е провеждането на политически дебат за установяване временна схема за преструктуриране на захарната индустрия в Общността. Ще се разисква актуалното състояние на преговорите в рамките на СТО – Програмата за развитие от Доха. Европейската комисия ще представи информация за положението по отношение на болестта инфлуенца по птиците.