Земеделският министър се захваща с ветеринарния контрол
Земеделският министър се захваща с ветеринарния контрол / снимка: БГНЕС, архив
Земеделският министър се захваща с ветеринарния контрол
64663
Земеделският министър се захваща с ветеринарния контрол
  • Земеделският министър се захваща с ветеринарния контрол

Спешна среща между министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков и Българския ветеринарен съюз се очаква в рамките на днешния ден. Ветеринарите алармират, че от два месеца  всички земеделски стопанства у нас работят без профилактика, която гарантира здравето на животните и хранителните продукти.

Причината за занижения ветеринарен контрол е липсата на нормативни документи, които да гарантират ефективно функциониране на приетия през януари тази година нов Закон за ветеринарно – медицинската дейност.

Ветеринарните лекари алармират, че заради липсата на нормативни документи е настъпил тотален хаос в сектора.

С промените в закона се отмени ежегодно сключваният Годишен рамков договор между Българския ветеринарен съюз и Министерството на земеделието и храните, който възлагаше на частно практикуващите лекари профилактиката, а на държавните – контролът върху нея. 

След като администрацията и ветеринарните лекари не се разбраха за тарифата и ценоразписа на медицинските услуги, необходими на земеделските стопани, Агенцията  по безопасност на храните възложи на държавните ветеринарни лекари само маркирането на животните и разрешителните за придвижването им. 

Средства, с които да се покриват разходите на ветеринарните лекари за консумативи за извършваните от тях специализирани услуги според предлаганата проектотарифа, не са предвидени.

Това изправя страната пред реална заплаха от поява на остри заразни заболявания сред животните, заявиха ветеринарите.

Това води и до липса на гарантирана безопасност на продуктите от животински произход. Пред провал е изпълнението на Държавната профилактична програма  и Програмите за надзор и лечение на болестите по животните, смятат медиците.

На срещата ветеринарните лекари ще поискат за пореден път да отпаднат промените в закона и да се върне старият режим.