Застрояването на дюните може да се спре с министерска заповед, твърдят еколози
Застрояването на дюните може да се спре с министерска заповед, твърдят еколози / снимка: БГНЕС

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" настоява застрояването на дюните край Несебър да бъде спряно веднага със заповед на министъра на околната среда и водите за срок от една година. Това се посочва в становище на екоорганизацията.

Според екоактивистите единственият начин да се спре презастрояването на незасегнатите части от българското Черноморие, е екоминистърът да издаде заповедите за официално обявяване на зоните от европейската екологична мрежа Натура 2000 по крайбрежието и в тях да са изрично записани забрани за строителство по брега.

От коалицията посочват, че решението на Бургаския административен съд, което на практика "пуска багерите в Несебър", не подлежи на обжалване във Върховния административен съд. Природозащитниците настояват за промени в Закона за устройство на територията, които да позволят на гражданите да обжалват общи устройствени планове. Те искат още да се обявят за нищожни общите устройствени планове без екологична оценка и оценка за съвместимост.

Повеча за Дюнигайт вижте тук