Закриват безмитните магазини за месец?
Закриват безмитните магазини за месец? / netinfo

Безмитните магазини и бензиностанции ще бъдат закрити в срок от един месец след публикуването на измененията в закона за безмитна търговия. След това те ще продължат работа като обикновени търговски обекти. Това реши с мнозинство парламентарната комисия по бюджет и финанси след обсъждане на второ четене на промените в закона.

С решението се депутатите отхвърлиха решението на Министерски съвет за тримесечен гратисен париод за магазините. Кабинетът искаше граничните бензиностанции да бъдат затворени веднага след публикуването на Закона, което също бе отхвърлено от народните представители. Освен това министрите предвиждаха двата вида обекти да бъдат изцяло закрити. Комисията обаче одобри те да работят като обикновени търговски обекти. „Против” гласуваха само независимият депутат Мария Капон и Мартин Димитров от ОДС. В решението на Комисията Капон съзря уговорка: „Как така изведнъж има решение за минаване на един месец и почти бях готова да се зарадвам, а видно е взето правителствено решение и на тройната коалиция тези магазини да останат да работят като „митни магазини”, каза Капон.

Председателят на комисията Румен Овчаров отрече: „Какво значи уговорка? Вие видяхте народните представители, че гласуваха единодушно по този въпрос. Ние в България сме свикнали, тъй като не можем да си измием ръцете, направо да ги режем”.

Заместник-министърът на финансите Кирил Желев бе категоричен, че правилното решение е това на Министерски съвет. На граничните контролно-пропускателни пунктове би трябвало да присъстват граничните органи и никой друг, каза Желев.