Законови промени вдигнаха фискалния резерв до 6,1 млрд. лв.
Законови промени вдигнаха фискалния резерв до 6,1 млрд. лв. / снимка: БГНЕС

Със законови промени от финансовото министерство увеличиха фискалния резерв. Към края на февруари според справката на ведомството той е 6,1 млрд. лева, като 4,2 млрд. лева от тях са депозити, а останалите „вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други".

От министерството на Петър Чобанов се позовават на промяната в Закона за публичните финанси, където бе променен обхватът на фискалния резерв.

Дефицитът в държавната хазна обаче остава и той е близо 700 млн. лева, въпреки че има минимално подобрение спрямо февруари миналата година. От финансовото министерство отчитат и „леко забавяне" при събирането на данъците, като отдават това на промените в единната сметка, които бяха направени заради отмяната й от Конституционния съд.

Разходите също бележат повишение, отбелязват от финансовото министерство. Оттам за пореден път отчитат и бързото възстановяване на ДДС на фирмите. За двата месеца е възстановен ДДС в размер на около един млрд. лева, като 94 % от фирмите са имали данъчен кредит до 100 000 лева.