Министър Екатерина Захариева
Министър Екатерина Захариева / БГНЕС
Търговията между двете страни се е увеличила със около 190%, а за първите месеци на 2019 г. - с над 300%.
България счита Индонезия за приоритетен партньор в Югоизточна Азия с нарастваща икономическа и политическа тежест и с добър пример за това как различни религии могат да живеят в разбирателство, мир и толерантност. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в изявление след срещата си с индонезийския външен министър Ретно Марсуди.

Захариева поясни, че това е първа визита на външен министър на Индонезия в България от 25 години насам. Марсуди в понеделник, 16 септември, ще открие бизнесфорум, на който ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между двете търговско-промишлени палати. Тя ще открие и индонезийски кът в Националната галерия.

Българският износ за Саудитска Арабия се увеличава с над 60%

Захариева и Марсуди са се разбрали да се засили секторното сътрудничество в областта на инвестициите, високите технологии, търговията, културата и образованието. Около 222 млн. долара е търговският обмен между двете страни за 2018 г., отбеляза Захариева и посочи, че търговията между двете страни се е увеличила със около 190%, а за първите месеци на 2019 г. - с над 300%.

Министрите са обсъдили и увеличаването на туристическия обмен. През миналата година страната ни е посетена от около 6000 индонезийци, което представлява ръст от 24 процента. Захариева и Марсуди са говорили и за подобряване на визовите услуги за индонезийските граждани. Обсъдена е била възможността за отваряне на офиси за предоставяне на визови услуги, каза българският външен министър.

Заловиха българин в Индонезия при опит за скимиране на банкови карти

България е един от най-силните приятели на Индонезия в ЕС и можете винаги да разчитате на нас за подкрепа по отношение на европейските въпроси, отбеляза още Захариева.

Ретно Марсуди посочи, че България и страните от Централна и Източна Европа имат огромен потенциал за сътрудничество и ангажиментът на Индонезия е да се подобрят още двустранните отношения със страната ни. Имали сме много добър обмен както по регионални, така и по международни въпроси, през следващата седмица предстои срещата на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк, където също ще обменим информация по въпросите, които представляват интерес за страните от Южния Пасифик, така че диалогът между нашите страни продължава и той е много важен както за Иноднезия, така и за България, каза още тя.
БТА