За Гърция е приоритет осигуряването на източници за получаването на енергоносители
За Гърция е приоритет осигуряването на източници за получаването на енергоносители / netinfo

За Гърция е приоритет осигуряването на достатъчен обем енергийни ресурси и множество източници за получаването на енергоносители. Това заяви гръцкият министър на развитието Христос Фолиа по време на разговори със зам.-помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евроазиатски въпроси Матю Брайза, който тази седмица бе на посещение в Атина, съобщават гръцките медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Гърция обмисля всяка своя стъпка много внимателно. Политиката ни се състои в това да инвестираме в нашето геостратегическо положение за ползата не само на нашата страна, но и за партньорите ни в ЕС. Тези усилия няма да бъдат прекратени, каза Фолиа.

Гърция заедно с Русия и България реализира проекта за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис. Атина изрази готовност и за присъединяване към проекта за газопровода "Южен поток", отбелязва ИТАР-ТАСС.

На въпрос дали планираният газопровод "Южен поток" ще съдейства за целта за диверсификацията на енергийни ресурси за Европа, Брайза посочи, че според САЩ "за Гърция и приятелите й на север има двойно решение: гръцко-турския газопровод и проектът за изграждането на газопровода "Набуко", който има значителни икономически преимущества".