Wall Street обърна посоката, петролът започна да поскъпва
Wall Street обърна посоката, петролът започна да поскъпва / снимка: БГНЕС

Книжата на Wall Street започнаха да поскъпват, с което началната посока на последната за тази седмица сесия отвъд океана се промени. Европейските борси завършиха с разнопосочни индекси, а на стоковите пазари петролът леко върна част от загубеното и поскъпна над 64 долара за барел.

След червения сигнал, който подаде азиатската търговия, където японският индекс NIKKEI затвори с повече от 5% спад, Европа също започна търговията на негативна територия. В края на деня обаче индексите са разнопосочни.

Лондонският FTSE 100 INDEX завърши с ръст от 0.07% до 4 294 пункта. Немският DAX INDEX финишираха с повишение от 1.45% до 4 939 пункта, а френският CAC спадна с 0.32% до 3 397 пункта.

Задокеанската търговия също стартира с понижения, но трендът се обърна и трите основни индекса покачват нивото си. Първоначалния натиск анализатори обясняват с лошите данни за спад на потребителското доверие в щатите с 0.3%, както и 28-годишното дъно на показателя, който следи разходите на американските домакинства.

На Стария континент пък изигра своята роля новината за безработицата, която е без съществен ръст, както и данните за инфлацията в езврозоната, която се е понижила до 3.2%.

На стоковите пазари петролът започна да поскъпва до 64.86 долара за барел лек американски петрол и 61.2 долара за барел от сорта брент. По-рано днес стана ясно, че ОПЕК повишава цената на продукцията си с един 1.79 долара до 59.92 долара.

На валутните пазари ръст прави японската йена, която получи подкрепа от снощната редукция на основната лихва. Еврото продължава да е мачкано и от долара, който поскъпва до 1.2718 долара за единица евро.