Възобновиха плащанията по САПАРД със средства от бюджета
Възобновиха плащанията по САПАРД със средства от бюджета / снимка: Sofia Photo Agency

Държавен фонд „Земеделие" възобнови плащания по проекти по програма САПАРД със средства от националния бюджет. До този момент са изплатени общо 30 проекта. Възобновяването на плащанията е в резултат на успешното приключване на екшън плана по програма САПАРД.

Общо проектите, които трябва да бъдат изплатени по програма САПАРД, са 809 със субсидия на обща стойност около 307 млн. лв. 474 от тях са по спрените мерки, като средствата, които трябва да бъдат изплатени, са около 200 млн. лв. По думите на изпълнителния директор на Фонда Атанас Кънчев все още не може да се каже дали отпуснатите средства от националния бюджет ще бъдат компенсирани от Европейската комисия.

„Не смея да бъда оптимист. Това решение от гледна точка на възстановяване с европейски средства надявам се през ноември ще бъде ясно. За мен по-важното е да се борим за удължаване на програмата с още една година”, каза Атанас Кънчев.

При направените проверки по програма САПАРД е констатиран много смущаващ факт – наличие на три вида свързаност, която води до конфликт на интереси. По думите на заместник изпълнителния директор на Фонда Константин Паликарски става въпрос за свързаност между бенефициентите, за свързаност между бенефициентите и доставчика и за оферентна свързаност. Те обаче не са регламентирани законово и затова от ДФ „Земеделие” ще предложат промяна в закона за земеделските производители.

„Предложението е за включване на два нови члена в Закона за подпомагане на земеделските производители, те са доста обемни, в които ясно да се опишат всички случаи на свързаност, които до този момент са били идентифицирани, случай по случай в детайли”, обясни Паликарски.