Вместо къмпинг, туристически бизнес паркове
Вместо къмпинг, туристически бизнес паркове / Дарик архив

Проблемът с дивото къмпингуване би могъл да се реши с нормативното регламентиране на съществуването на туристически бизнес паркове.

Така всеки, който иска да почива по този начин, би могъл да стане спонсор на парка, като купува карта за екосистемни услуги и трябва да плати размера на нощувките, определен от съответната община.

Товапредложение отправи директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов при представянето на проект "Секторни политики, укрепващи ангажираността за подобряване на екосистемните услуги в България".

По проекта се подготвя стратегия за устойчивото използване на екосистемните услуги по Черноморието, включваща и създаването на туристически бизнес паркове, съобщи Пламен Пеев - експерт по политики за устойчиво развитие.

Обект на изследване са 12 екосистеми, като целта е постигането на европейските норми до 2020 г. - до 15 процента да се подобри тяхното състояние, както е залегнало в Европейската стратегия за биоразнообразието.

В края на юни се очаква да е готов окончателният вариант на документа, като вече няколко общини са заявили, че имат интерес и са декларирали, че виждат потенциал в предложените в стратегията мерки.

Къмпингуването отново е разрешено навсякъде по морето

Драганов напомни, че в Закона за туризма е регламентирано разделянето на страната девет туристически райони, но в органите на управлението им не могат да участват търговски дружества.

Кметове на морски общини искат правила, а не забрани за дивото къмпингуване

Идеята е например хотелите да бъдат привлечени и да бъде въведено законодателно доброволното плащане от тяхна страна на общината за ползване на екосистемни услуги, срещу което те да получават 20-процентно намаление на туристическия данък, плащан на общината. С приходите общините ще могат да изпълнят екоизискванията по Стратегията 2020.

Създаването на туристически бизнес паркове ще облекчи и бизнеса, който е свързан с туризма.

Източник: БТА