Велт: „Северен поток 2“ засилва влиянието на Русия в Европа

/ БГНЕС
Проектът за газопровода "Северен проект 2" е средство Русия да засили влиянието си в Европа чрез по-голям контрол върху доставките на енергия, заявява в редакционна статия днес германският консервативен в. "Велт", цитиран от ДПА.

Изпълнението на проекта „Северен поток-2“ върви по график
 
"А сега Берлин използва лост да прокара проект, който разделя Европа - "Северен поток 2". Германия и Русия ще излязат победители от този проект, докато губещи ще са Полша, Украйна и всички онези страни в Европа, които изказаха опасения за сигурността и поискаха да се обуздае, вместо да се насърчава руското желание за агресия. "Северен поток 2" ще превърне Германия в основния дистрибутор на руски природен газ в Европа. Това е смислено от икономическа гледна точка, но политическият негативен ефект ще е значителен: Москва ще увеличи мощта си, докато недоверието на централно- и източноевропейците към Германия ще нарасне", посочва вестникът.

Северен поток
БГНЕС

Друг германски всекидневник, "Райн Некар Цайтунг", се пита доколко благоразумно от страна на Берлин е преследването на спорния проект за газопровода "Северен поток 2" в момент, когато Русия показва мускули.

ЕП призова за спиране на строежа на газопровода „Северен поток-2“
 
Много е хубаво, че германско-френските отношения бяха изгладени /с компромиса за регулирането на газопровода "Северен поток 2"/. Защо обаче този газов проект се лансира точно сега, от което ще спечели най-вече Русия, страна, която току-що заяви, че иска да увеличи ядрения си арсенал и разполага с ракети, които могат да достигнат безпроблемно Германия, центъра на ЕС, пише редакционният екип.
 
БТА