Велев: Липсата на финансова дисциплина ще ни накара да съжаляваме за Дянков
Велев: Липсата на финансова дисциплина ще ни накара да съжаляваме за Дянков / снимка: БГНЕС, архив
Велев: Липсата на финансова дисциплина ще ни накара да съжаляваме за Дянков
76180
Велев: Липсата на финансова дисциплина ще ни накара да съжаляваме за Дянков
  • Велев: Липсата на финансова дисциплина ще ни накара да съжаляваме за Дянков

Свиване на бюджетния дефицит и намаляване на допълнителните разходи в министерствтата с най-големи проблеми с около 50 милиона лева, предвижда новият вариант на актуализация на бюджета, който ще бъде внесен от кабинета "Борисов", на мястото на проекта, подготвен от служебния кабинет.

Утре финансовият министър Владислав Горанов ще се срещне с работодатели и синдикати, за да обсъдят новия проект. Прогнозите в него сочат неизпълнение на приходите по държавния бюджет в размер на 1,61 млрд. лева, което е 1,3 процента от прогнозирания брутен вътрешен продукт.

Като най-съществен е посочен проблемът с недостига на средства в МВР, като необходимите допълнителни разходи за издръжка на системата за тази година са в размер на над 125 милиона лева. Търсят се още около 50 милиона лева за социалното министерство, 24 милиона за здравното, и над 16 милиона за регионалното министерство.

"Нямаме промяна в позицията, ще трябва да се сведе бюджетният дефицит до 3% и това е управляем процес, просто трябва да спре да се харчи от министерствата", коментира пред Дарик Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Категорично против сме увеличаване бюджета на МВР - като не им харесва законът, благодарение на който трябва да изхарчат тези 125 млн., да променят закона. Не може да се харчи, при недосъбиране на приходите, повече от планираните разходи, при условие, че имаме дефлация. Като цяло имаме повече събрани приходи от миналата година, но много по-малко от планираните", добави той.

Васил Велев коментира и допълнителните пари, нужни за социалните плащания и за здравното министерство:

"Да се направят икономии в администрацията и да се съберат тези допълнително нужни пари. В края на годината настъпва една надпревара в бюджетните учреждения за изхарчване на бюджета, защото иначе се губят парите. И се правят ненужни разходи, само и само да не се върнат парите. Тази доброта на поредица финансови министри и липсата на финансова дисциплина ще ни накара да съжаляваме за Симеон Дянков".