Ватикана планира да създаде собствена авиокомпания
Ватикана планира да създаде собствена авиокомпания / netinfo

Ватикана планира да създаде собствена авиокомпания. На територията на папския град-държава, който се простира върху площ от 44 хектара, вече има малка железопътна гара, откъдето преди време редовно тръгваха влакове за лятната резиденция на главата на римокатолическата църква Кастел Гандолфо. Зад стените на Ватикана има и площадка за хеликоптери. Папата по традиция пътува на борда на специален самолет на Alitalia (Алиталия), съобщава БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

Този месец Ватикана ще организира първия чартърен полет за поклонници по маршрута Рим - Лурд (Франция) за отбелязването на 150-годишнината от явяването на Дева Мария.

Светият престол планира да организира полети до базиликата на Дева Мария във Фатима (Португалия) и до храма на Мария де Гваделупа в Мексико. Ватиканската администрация вече сключи споразумение с италианската авиокомпания Мистрал (Mistral) за създаване на своя въздушна компания.

Новата инициатива цели да удовлетвори нарастващото търсене сред поклонниците на посещения до важни свети места, заяви председателят на департамента за поклонниците във Ватикана отец Чезаре Атуире. На седалките в самолета на ватиканската авиокомпания ще бъде изписано: "Търся лика ти, Господи". Освен

това пътниците ще могат да се възползват от услугите не само на стюарди, но и на специални екскурзоводи. С първия полет ще пътува 80-годишният кардинал Камило Руини, бивш председател на Конференцията на италианските епископи.