/ БГНЕС
Високите цени на тока за бизнеса превръщат българската индустрия в неконкуретноспособна, смята той
На свободния енергиен пазар има злоупотреби. Това коментира пред бТВ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По думите му работодателските организации подготвят няколко сигнала до държавните органи за манипулации.
 
„Има играч, който разполага с количества, по-големи от АЕЦ „Козлодуй“. Това става пред очите на министерството и компетентните органи. Ние ще внесем сигнал в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Националната електрическа компания (НЕК) и Министерството на енергетиката за недопустима пазарна концентрация“, заяви Велев.

Енергийният министър нареди спешна проверка на свободния пазар на ток

Председателят на АИКБ допълни, че ще сезират и прокуратурата за безстопанственост от страна на ТЕЦ 2 и Министерството на енергетиката.
 
„Като прибавим към тези проблеми и ограниченията във вноса, защото ние сме едно петно на картата на Европа - поради пазарни манипулации, недобро предлагане на количества, има изкривяване на пазара - ние сме най-високата цена от началото на годината“, посочи представителят на бизнеса.  

Държавата предлага платформа за търговия с ток само за индустрията

По думите на Велев, високата цена на тока за индустрията превръща страната ни в неконкурентоспособна на европейския пазар. „Повече пари за скъп ток, по-малко пари за заплати, ограничаване на продажбите, по-малък ръст на БВП - по-скъпи стоки и услуги за бита“, каза още той.
 
Васил Велев заяви, че ако не се въведат средни цени на електроенергията за индустрията и няма резултат от техните сигнали - бизнесът може да излезе на протест. Председателят на АИКБ призова за либерализация на енергийния пазар чрез увеличаване на цената на тока за бита.