Спешна проверка на свободния пазар за ток. Министър Теменужка Петкова сезира Енергийния регулатор и Комисията за защита на конкуренцията заради създалото се напрежение сред едрия бизнес. Поводът са драстичните моментни скокове в цената на индустриалния ток, посочва NOVA.
 
Цената на индустриалния ток влезе и в парламента.
 
„Когато няма доверие, има проблем”, коментира Валентин Николов, председател на Енергийната комисия в Парламента.

Държавата предлага платформа за търговия с ток само за индустрията
 
Доверие няма от страна на бизнеса. Техните данни показват, че за първите 6 месеца на годината България плащала най-скъпия ток. Прогнозират скок на цените, особено през зимата. 
 
„Най-високата цена! От началото на годината нашата индустрия е няколко метра назад още при старта на бягането. Значи цената да се увеличава, защото няма контрол. Нещата са на ръба”, заяви Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал в България.
 
Нашият свободен пазар прилича на свободно падане”, смята Константин Стаменов, председател на УС на БФИЕК.
 
За да се реши проблемът, държавата започва проверка.
 
„В момента така са организирани нещата, че свободният пазар така е оставен на самотек, че в един момент може да няма енергия”, коментира Петър Илиев, НЕК.
 
Анализът трябва да даде отговор на въпроса дали някой си „играе” с цените на свободния пазар.
 
Готова съм да заявя, че няма нито един мегават, продаден извън борсата. Вярно е, че се създаде напрежение, назначила съм проверка от КЗК и КЕВР”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.
 
До момента има подадени 17 сигнала до регулатора. По закон обаче всеки един от тях е с гриф секретно.
 
Тези разследвания продължават между 3 и 4 години”, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.
 
Енергийното министерство предлага и нова отделна платформа, специално за едрия бизнес. Обмислят се и законодателни промени, ако се докаже, че са необходими.
nova.bg