ВАС потвърди отнемането на лиценза на КТБ
ВАС потвърди отнемането на лиценза на КТБ / netinfo

Върховният административен съд сложи край на делото за лиценза на КТБ.

Петчленният състав на съда с председател Георги Колев окончателно потвърждава предходното определение, според което акционерите в банката нямат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза ѝ.

След произнасянето на ВАС предстои да бъде насрочено заседание по делото за фалита на банката, което ще се гледа от съдия Иво Дачев в Софийския градски съд.

На 23 март стана ясно, че председателят на Върховния административен съд Георги Колев лично ще председателства петчленния съдебен състав по делото за лиценза на Корпоративна търговска банка. Чрез системата за случайно разпределение на делата за съдия докладчик беше избран Росен Василев, а за други трима членове на състава бяха определени Милка Панчева, Александър Еленков и Наталия Марчев.

С мотива, че като председател на съда Колев щял да въздейства на останалите членове на състава адвокатът Менко Менков поиска отвод на председателя на ВАС. Самият Колев определи тези мотиви като несериозни. На 26 март Колев обяви, че няма да си направи отвод по делото. На следващия ден адвокатите на Бромак поискаха целият съдебен състав по делото да си направи отвод. Основанията на "Бромак" за отвода са липса на субективния и обективен критерии за безпристрастност на съда съгласно трайната практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. В края на март съдът отказа да направи това.