Търговски вериги: Законови промени биха ни стимулирали да работим с вносни стоки
Търговски вериги: Законови промени биха ни стимулирали да работим с вносни стоки / Thinkstock/Getty Images
Търговски вериги: Законови промени биха ни стимулирали да работим с вносни стоки
80367
Търговски вериги: Законови промени биха ни стимулирали да работим с вносни стоки
  • Търговски вериги: Законови промени биха ни стимулирали да работим с вносни стоки

Ограниченията в пазарните дейности на търговските вериги ще затруднят не само тях, но и родните производители и ще доведат до повишаване на цената на стоките за крайните потребители смятат от Сдружение за модерна търговия, което обединява едни от големите търговски вериги у нас.

От Сдружението се възпротивиха на приетите на първо четене законови промени, които въвеждат контрол върху типовите договори на веригите и забраняват предоставянето на различни услуги от търговеца на доставчика. Всички тези промени обаче може и да не влязат в сила, тъй като вече има нови текстове, които ги отхвърлят.

Ако бъдат приети законовите промени, касаещи отношенията между търговските вериги и производителите, това със сигурност ще доведе до повишаване на цените на стоките и ще се отрази на най-уязвимите групи потребители, смята изпълнителният директор на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев.

„Никой не може да ви каже точно какъв ще бъде размерът на този ефект, но няма никакво съмнение, че ефектът би се почувствал от потребителите и това показва и световната практика. Във Франция повишаването реално на цените е било около 8 на сто, но французите са доста по-богати от българите и могат да го понесат, а българският потребител със сигурност би усетил 8 на сто по джеба си доста сериозно", каза Матеев.

Търговските вериги изразиха своите притеснения от контрола върху типовите договори и от забраната на услуги от търговец към производител като позициониране около касите и на стелажите, участие в промоции и брошури. По думите на Матеев така предложените промени в Закона за защита на конкуренцията няма да облекчат малките родни производители, а по-скоро ще им навредят.

„Малките производители биха пострадали от законопроекта, тъй като той стимулира търговските вериги да работят с вносни стоки, въвежда регулации, които са неясни, с огромни глоби, с много сериозна административна намеса в отношенията между търговец и доставчик, които увеличават разходите и намаляват гъвкавостта за правене на бизнес и в крайна сметка стимулират търговеца да избере външен доставчик, където тези регулации не важат", каза той.

Готвените промени обаче може и да не станат факт, защото от ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС са подготвили нови текстове, които отхвърлят спорните точки обясни Йордан Матеев.