Трябва да вървим към цивилизовано излизане от проекта Белене, смята експертът Илиян Василев
Трябва да вървим към цивилизовано излизане от проекта Белене, смята експертът Илиян Василев / снимкa: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Трябва да вървим към цивилизовано излизане от проекта Белене, смята експертът Илиян Василев
51617
Трябва да вървим към цивилизовано излизане от проекта Белене, смята експертът Илиян Василев
  • Трябва да вървим към цивилизовано излизане от проекта Белене, смята експертът Илиян Василев

България трябва да върви към контролирано и цивилизовано излизане от проекта за строителство на АЕЦ „Белене". Това заяви в интервю за Дарик кафе бившият български посланик в Русия и енергиен експерт Илиян Василев. По думите му проекта не печеливш нито за българската, нито за руската страна и вече се превръщал в криза.

„Колкото и да има търпение, действително е добре тази неяснота в един момент да се прекрати, тъй като се правят разходи. От разходите стават загуби, от загубите става по-голяма нервност в ръководствата", каза Василев. По думите му този проект, освен че има структурни дефицити, които постоянно раждат проблеми за тези, които се занимават с него, той не е от полза нито на българския данъкоплатец, нито на руския данъкоплатец. „В този проект нямаме така наречената win-win ситуация, а има губи-губи ситуация", каза експертът.

Според него, разбира се, може да има поредно отлагане по проекта, но тези отлагания не решават нищо, а трябва да се премине във фаза на контролирано, еправляемо и цивилизовано излизане от проекта. Той допълни, че един вариант предполага седми блок в АЕЦ „Козлодуй", друг - продажба на почти готовия реактор на втората атомна централа на трета страна. „Много варианти има, но не трябва такава безтегловност, защото най-накрая тя ражда неудовлетвореност и напрежение", каза Илиян Василев.

Трябва да се направи анализ на вариантите за седми блок в Козлодуй или продажба на реактора, каза Василев. „Защото сега в тези дни вероятно отново ще се разделим на про и за, ще кажем какви са крайните варианти, без да почиват на разходи и ползи, на рискове", прогнозира Василев. Той допълни, че трябва да се анализира какво ще струва вариантът в Козлодуй на фона на евентуалните загуби, които бихме имали от прекратяване на договора.

Бившият ни посланик Русия каза че отношенията между двете страни много страдат от енергийната си доминанта и биха могли да бъдат много по-балансирани и в други области.