Тристранката разглежда проектобюджета за догодина
Тристранката разглежда проектобюджета за догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа проектобюджетите на Здравната каса и на държавното обществено осигуряване, както и проектът на държавния бюджет за следващата година. На заседанието ще бъде обсъдено и вдигането на минималната работна заплата на 340 лева от началото на 2014-та година.

Миналата седмица Надзорният съвет на НОИ одобри проектобюджета на общественото осигуряване, като единствено КНСБ гласува против, заради замразяването на обезщетението за безработица, което за поредна година ще остане 7,20 лева дневно.

Проектът предвижда запазване на условията за пенсиониране във вида им от тази година, индексиране на всички пенсии с 3% от 1 юли, вдигане на обезщетението за отглеждане на малко дете на 340 лева.

Проектобюджетът на Здравната каса за догодина предвижда с 30 млн. лева повече за лекарства и с 55 млн. лева повече за лечение на онкологични заболявания. В същото време с 200 млн. лева по-малко са предвидените разходи за болниците, а още 90 млн. лева от дължимото на болниците от тази година ще бъдат прибавени към разходите за следващата година.