Транспортното министерство се отказа да прави филми за магистралите
Транспортното министерство се отказа да прави филми за магистралите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министерството на транспорта се е отказало да харчи около 1 млн. лева за увековечаване на строителството на жп линии, магистрали и метрото. Вместо това е прехвърлило това задължение на изпълнителите. Това става ясно от регистъра за обществените поръчки.

Направата на документални филми за строителството на обектите е изискване на Европейската комисия и е залегнало в комуникационния план на ОП „Транспорт”, одобрен от Брюксел.

Прекратената поръчка на Министерството на транспорта беше за направата на шест документални филма на обща стойност 824 600 лв. без ДДС до 31 март 2015 г.  Търгът беше пуснат от служебния министър на транспорта Кристиян Кръстев.

Идеята за направата на филмите е да се покаже нагледно как са се строили обектите и какво се оставя за бъдещите поколения. Същото се правеше и по времето на социализма, когато в кината преди игралния филм се прожектираше документална хроника с успехите на социалистическото строителство, припомня mediapool.bg.

До момента от големите инфраструктурни обекти, реализирани с европейски средства, има направени два филма - за метрото и магистрала „Тракия”.

Първият филм беше за метрото и беше излъчен по време на комитета за наблюдение на програма „Транспорт” през зимата на 2012 г. Тогава изпълнителният директор на „Метрополитен” Стоян Братоев показа как е построена втората линия на подземната железница от кв. „Надежда” до бул. „Черни връх“ и продължението на първата линия до кв. „Младост“. Той получи за това висока оценка от присъстващите на презентацията представители на Европейската комисия.

През юли т.г. по време на заключителната конференция по случай пускането на магистрала „Тракия” беше излъчена и премиерата на 10-минутния документален филм за строителството й.