Таксиджиите искат промени в Закона за автомобилните превози
Таксиджиите искат промени в Закона за автомобилните превози / netinfo

Националното сдружение на таксиметровите водачи в България настоя за промени в Закона за автомобилните превози, които да позволят държавата да създаде механизми за контрол и преодоляване на сивата икономика в бранша.

Около 50 хиляди са легалните водачи в цялата страна, но броят на нелегитимните във всеки град е много голям. По непотвърдени данни само в София нелегитимните таксита са около 4000, съобщи Стефан Боснов, председател на националното сдружение на таксиметровите водачи в България.

От сдружението поискаха да се прекрати издаването на разрешителни за превоз, докато не станат ясните механизмите, по които ще става това. Друго искане на бранша е да бъде създадена по-добра връзка между полицията и таксиметровите шофьори, както и да бъдат монтирани камери във всеки един от автомобилите.

Една от бъдещите цели на сдружението е да се създадат специални комисии от синдикални органи, които да контролират бранша, като целта е да не се допускат тарифи на еднолични търговци. От сдружението също така се опасяват, че ако бъдат въведени изискванията на ЕС за 7,5- часов работен ден, месечните разходи няма да могат да бъдат покрити и приходите на таксиметровите шофьори ще падат.