Сърбия преразглежда договора с „Газпром нефт” за петролната си компания
Сърбия преразглежда договора с „Газпром нефт” за петролната си компания / netinfo

Сърбия ще преразгледа договора за продажбата на дял от 51 процента от компанията „Нафтена индустрия Србие” (НИС) на руската „Газпром нефт”. Това каза министърът на икономиката на страната Младжан Динкич, предадоха руските агенции.

Протоколът за продажбата на 51 на сто от НИС на „Газпром нефт” – петролното подразделение на руския гигант „Газпром”, за 400 млн. евро и инвестиции в модернизацията на компанията в размер на не по-малко от 500 млн. евро, бе подписан в Москва на 25 януари.

Младжан Динкич, който е и заместник-премиер на страната, редупреди, че сръбските преговарящи ще поставят интересите на страната на първо място и няма да проявяват никакво снизхождение при вземането на решение. Динкич обясни, че преговорите ще се фокусират върху екологичните въпроси и цената, която руският гигант предлага за активите на сръбската компания. „Ще се опитаме да направим всичко възможно в интерес на Сърбия”, каза Динкич, който в четвъртък бе назначен за председател на работната група, която трябва да преразгледа цената на компанията. В групата влизат още финансовият министър Диана Драгутинович, външният министър на страната Вук Йеремич, министърът на енергетиката Петар Скундич и експерти.

В четвъртък министър-председателят на страната Мирко Цветкович каза, че правителството е изпратила в парламента споразумението за ратификация, но не и протоколът, който съдържа цената за дела от 51% от НИС. Дмитри Малишев, съветник на изпълнителния директор на „Газпром нефт” обясни пред местни бизнес издания, че забавянето на ратификацията ще забави модернизацията на НИС.

Русия и Сърбия са обвързани и от споразумението за газопровода „Южен поток”, според което 400 км от тръбата ще минават през Сърбия, както за транзит на руски газ, така и за доставки на синьо гориво за Балканите.