Страните от Европа и Азия призовават за реформа на финансовата система
Страните от Европа и Азия призовават за реформа на финансовата система / снимкa: БГНЕС

Страните от Европа и Азия, събрали се на среща на върха в Пекин, призовават за реформа из основи на валутната и финансовата система и за повишаване на ролята на Международния валутен фонд /МВФ/, предаде Франс прес, цитирайки декларация, приета от лидерите на 43-те европейски и азиатски страни, приета през първия ден от форума им в китайската столица.

"Лидерите на страните от Европа и Азия, сред които е и президентът Георги Първанов, поемат ангажимента да започнат действителна реформа из основи на международните валутни и финансови системи", се посочва в документа.

"Лидерите на страните от Европа и Азия се договориха, допитвайки се до всички участници в срещата и до съответните финансови институции, да вземат бързо най-подходящите мерки за постигането на тази цел", се допълва в документа.

"Лидерите на държавите от Европа и Азия са съгласни, че МВФ трябва да играе по-голяма роля в подпомагането на страните, които са най-сериозно засегнати от кризата, ако те поискат това от него", се заключава в декларацията.