Станишев: Има и спекулативен натиск за ръста на инфлацията
Станишев: Има и спекулативен натиск за ръста на инфлацията / Снимка: БГНЕС

Високата инфлация и високият индустриален растеж в България са взаимно свързани,заяви в Раднево премиерът Сергей Станишев.Той коментира последните данни от Евростат,според които страната ни е на първо място сред европейските страни-членки по ръст на индустрията и на трето място- по инфлационен индекс.

С 14 процента индустриален растеж България оглавява класацията на 27-те страни членки на Европейския съюз.При такъв ръст и висок темп на нарастване на доходите, трудно можем да очакваме ниска инфлация,коментира премиерът Станишев. Има и спекулативен натиск за нарастване на инфлацията и правителството прави всичко по силите си в рамките на пазарните механизми, за да не го допуска, допълни министър-председателят.

Той увери,че ръководството на БСП и президентът са в много добри работни отношения и призова “всички, които искат да създадат конфликт, да си приберат сценариите в джоба”. Станишев посети Мини „Марица-Изток” в Раднево по повод професионалния празник на миньорите. След разговор с ръководството ,той заяви,че дружеството е добре управлявано и неговото значение за българската икономика ще става все по-голямо,след построяването на новите генериращи мощности в комплекса „Марица-Изток”.