Спряха за кратко търговията с акции на Northern Rock
Спряха за кратко търговията с акции на Northern Rock / снимка: БГНЕС

Търговията с акции на британската банка Northern Rock („Нордън рок”) за малко беше прекратена тази сутрин, след като цената им спадна с над с 30 процента в началото на днешната търговия, предаде Асошиейтед прес.

В петък акциите на Northern Rock, която е един от главните играчи на британския пазар на ипотечното кредитиране, отчетоха спад от 32 на сто, припомня Ройтерс.

Британският министър на финансите Алистър Дарлин отново призова към спокойствие вложителите в банката, които и тази сутрин се редяха на опашки пред гишетата, за да изтеглят спестяванията си. Според Би Би Си досега са изтеглени близо 2 млн. британски лири (2,9 млрд. евро), пише БТА.

Според "Файненшъл таймс" Northern Rock възнамерява да положи още по-големи усилия, за да си намери купувач с подкрепата на Bank of England (Банк ъв Ингланд), предаде АФП. Централната британска банка се опитва да насърчи продажбата на Northern Rock и се ангажира да й окаже финансова подкрепа в случай на откупуване, твърдят източници, свързани с досието. Според тях конкурентната банка Лойдс (Lloyds TSB PLC) е установила наскоро контакт с Northern Rock, с цел закупуване, но преговорите се провалили преди седмица заради кризата на финансовите пазари.

В петък Bank of England обяви, че ще отпусне извънредно финансиране на британската банка Northern Rock, за да й помогне да излезе от ликвидната криза.