Спад на преките чужди инвестиции би имал и положителен ефект
Спад на преките чужди инвестиции би имал и положителен ефект / снимка: БГНЕС

Прогнозираното в средносрочен план леко намаление на преките чуждестранни инвестиции ще има и благоприятни ефекти за икономиката – например намаление на растежа на дефицита по текущата сметка. Това заяви финансовият министър Пламен Орешарски при откриването на Международното финансово изложение “Банки Инвестиции Пари” в Новотел “Пловдив”.

Заложеният в рамката на закона за държавния бюджет дефицит по текущата сметка за тази година е 21,9% от БВП при 21,6% за миналата, уточни Орешарски. Той припомни, че и преди година прогнозите бяха за плавен спад на преките чуждестранни инвестиции, но те достигнаха 6 милиарда.

Финансовият министър заяви, че не споделя прогнозите на някои анализатори за 50-процентно увеличение на обема на депозитите след катаклизмите на фондовата борса. Известен ръст на спестяванията вероятно ще има, но не очаквам резки пренасочвания от един сегмент на финансовия пазар към друг, каза Орешарски.

Над 30 банки, застрахователни компании и финансови посредници участват в Шестото издание на “Банки Инвестиции Пари”. На церемония тази вечер ще бъдат наградени най-добрите финансови продукти на 2007 г. Голямата награда в категория “Общо застраховане” ще бъде присъдена на ЗПАД “Булстрад” за комбинираната полица “Имущества”. В категория “Иновативност и качество на финансовите продукти” призът ще получи Пощенска банка, издадоха организаторите.