/ БГНЕС
Отпадъчните води на курортите Созопол, Черноморец и Лозенец ще бъдат пречиствани с нови съоръжения през летния сезон. Това стана ясно от проверката на министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова в комплексите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.
 
За канализационната система на Созопол-Черноморец-Равадиново е реализиран проект: "Интегриран проект за водния цикъл на Созопол - първи етап". В изградената и въведена в експлоатация пречиствателна станция постъпват отпадъчните води от Созопол, Черноморец, местност "Буджака", вилно селище "Санта Марина" и местност "Аклади". Пречистените отпадъчни води се заустват дълбоководно чрез тръбопровод с дължина около 1929 м западно от къмпинг "Златна рибка" в Созополски залив.
 
Несебър ще подобрява въздуха с европейски пари

През 2016 г. е изградена "Канално-помпена станция "Равадиново и напорен тръбопровод“ част от проект "Канализация на село Равадиново". По този начин отпадъчните води ще постъпват до довеждащ колектор на ПСОВ-Созопол.
 
Резултатите от проверката показват спазване на индивидуалните емисионни ограничения, определени в разрешителното за заустване. За обекта няма наложени санкции, заяви министър Димов.
 

БГНЕС


В канализационната система на с. Лозенец, община Царево, действа изградената канализационната система. В пречиствателната станция се отвеждат за механично и биологично пречистване отпадъчните води от с. Лозенец и в.с. "Лозенец". Пречистените отпадъчни води се отвеждат посредством колектор на 800 м в посока югозапад и се заустват в дере в местността "Хаджи Яне", на 50 м от преливника на микроязовир. Дължината на дерето от мястото на заустване до бреговата ивица е 1500 метра.
 
Станцията е без необходимите съоръжения за отстраняване на азот и фосфор. През 2016 г. е изграден буферен (задържателен резервоар) на вход ПСОВ, който задържа отпадъчните води, които идват към пречиствателната станция през най-натоварените часове на денонощието и ги отпуска за пречистване, когато притокът на вода спадне. Това не позволява вече непречистени води да се вливат в морето край Лозенец, допълни министърът.