Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента Илхам Алиев при посещението си в столицата на Азербайджан Баку
Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента Илхам Алиев при посещението си в столицата на Азербайджан Баку / Министерски съвет, пресцентър
Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа. Това стана ясно след срещата на министър-председателя на България Бойко Борисов и президента Илхам Алиев в столицата на Азербайджан Баку.
 
„Едва 3 на сто от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване“, каза Борисов. По думите на президента Алиев 93% от територията на Азербайджан е газифицирана. Страната е инвестирала успешно в газификацията на Грузия и би могла да придаде опита и добрите си практики и в България.
 
Президентът на Азербайджан посрещна с прегръдка Борисов в Баку (СНИМКИ)

След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят план за инвестиране в газопреносната мрежа на България.
 
Президентът Алиев подчерта, че Азербайджан и България са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор, който ще гарантира енергийна сигурност за Европа.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента Илхам Алиев при посещението си в столицата на Азербайджан Баку
Министерски съвет, пресцентър

„Очакваме през юни да стартира изграждането на междусистемата газова връзка Гърция-България, а през юли да е готово разширението с Турция. Така за страната ни ще се гарантира получаването на договорените 1 млрд. куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз“, каза премиерът Борисов. По думите му има възможност за изготвяне на социални пакети, които да се предоставят на населението за отопление на природен газ.

Премиерът Борисов и президентът Алиев обсъдиха и важността на транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия.
 
Директната авиолиния София-Баку, която утре ще бъде открита официално, беше договорена през 2015 г., когато Алиев беше на посещение у нас. Новата транспортна връзка ще помогне за бизнеса между двете държави и ще укрепи още по-здраво икономическите, търговските и културните отношения.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента Илхам Алиев при посещението си в столицата на Азербайджан Баку
Министерски съвет, пресцентър