След изложбата в Лувъра чакаме повече френски летовници
След изложбата в Лувъра чакаме повече френски летовници / снимка: БГНЕС

През лятото България очаква ръст на туристи от Полша, Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Австрия и Франция. За Франция се очаква ръст на туристите от 5 %, особено след българската изложба на Тракийското съкровище в Лувъра. Това заяви на парламентарен контрол министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде БГНЕС.

Ангелкова съобщи, че в началото на февруари е било договорено облекчение за визите за руснаци.

"Декларирана е готовност от МВнР , че визите ще се издават в срок до 3 дни. Интересът към българските визи от страна на руските туристи е много засилен. 19 изнесени визови центрове в момента фигурират в Русия, а служителите в българските консулства там са командировани допълнително", съобщи министърът.

България е в топ 10 на руснаците за лятна почивка. "Очаква ни сезон, пълен предизвикателства, но всички драматични картини, чертаещи спад на туристите в летния сезон, не се очертават. Министерство на туризма е взело всички мерки", увери тя.

"Имаме информация от руските туроператори, че не се очаква към днешна дата драстично намаление на летни почивки на техни туристи в България. България прави всичко възможно, за да намали ефекта от отлив на руски туристи, като разгръща кампания, включваща участие на международни участие в щандове, срещи и семинари, страната ни се рекламира и по известни чуждестранни телевизии"а.

Красимир Янков от БСП помоли министъра да не съобщава подвеждаща информация. „Ако има ръст от 5 %, то това е свързано с чартъри, каквито няма", заяви Красимир Янков от БСП.