Сините: КЗК да каже защо скачат цените на горивата
Сините: КЗК да каже защо скачат цените на горивата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сините: КЗК да каже защо скачат цените на горивата
55499
Сините: КЗК да каже защо скачат цените на горивата
  • Сините: КЗК да каже защо скачат цените на горивата

Синята коалиция поиска Комисията за защита на конкуренцията да каже защо се повишават цените на горивата в страната. Сините обясниха, че от комисията не дават отговор вече четири месеца дали има картел в сферата, въпреки че има съмнение за такъв.

Сините питат как така в страната, където заплащането на работната сила е най-ниско, а транспортните разходи са малки поради малката територия на страната, разходите са по-високи, отколкото в 17 други държави, обясни депутатът Иван Иванов.

„Ако тези разходи са съпоставими с останалите показатели и намалеят така, както би трябвало, българските потребители, бизнесът и хората щяха да получават на много по-ниски цени течните горива. Защо КЗК при този драматичен скок на цените на течните горива не излезе най-после с решение относно картел между четирите петролни компании, начело на които е Лукойл", питат сините.

Иванов попита и защо КЗК вече една година бави отговора на въпроса има ли злоупотреба с господстващо положение на Лукойл в областта на авиационното гориво, след като е сезирана от тогавашния, вече бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.