Синдикати призовават за програма срещу ефектите на световната криза
Синдикати призовават за програма срещу ефектите на световната криза / netinfo

КТ "Подкрепа" призовава преди приемането на бюджета и данъчните закони за 2009 г. да се състоят дебати по дневния ред на обществото за спешно изготвяне на антикризисна програма. Това се казва в декларация на синдиката във връзка със световната финансова криза. Документът е адресиран до президента, председателя на Народното събрание, премиера, извънпарламентарните политически сили и правоохранителните органи.

Светът влезе в тежка, глобална финансова и икономическа криза, правителствата на САЩ, водещите страни от Азия и Европейския съюз почти всекидневно взимат решения и създават нормативни актове по дневния ред на световната общност, добавят от синдиката. "Само в България цари бодряшко настроение и властимащите се занимават с дребнотемие, целящо да отклони вниманието на хората от истинските проблеми", смятат от КТ "Подкрепа".

Българската икономика се счита, че "цъфти и връзва" при положение че дефицитите във външнотърговския баланс и текущата сметка са ужасяващи /пет пъти по-големи от кризисния праг/, преките чужди инвестиции главоломно намаляват "като пресъхващ поток", инфлацията отдавна е прехвърлила здравословните си нива, благодарение на прекомерната алчност на държавните и частните монополи, България не разполага с материални и енергийни ресурси, а нашата икономика е отворена и изцяло зависима от партньорите си по света, които влизат в рецесия, се посочва в декларацията.