Селищата около „Кремиковци” следят замърсяването на въздуха
Селищата около „Кремиковци” следят замърсяването на въздуха / netinfo

Между 40 и 50 контролно измервателни уреди за замърсяването на въздуха ще бъдат монтирани в селищата около „Кремиковци”. Кметовете ще следят показанията и ще стопанисват уредите. Те трябва да определят и местата, на които да бъде поставена измервателната техника. Това се договориха на среща в комбината представители на ръководството и кметове от района.

Стойността на измервателните уреди ще е около 150 хиляди лева, обяви изпълнителният директор на дружеството Александър Томов. По думите му, ръководството на комбината настоява за обществен мониторинг върху работата на „Кремиковци” и с тази цел ще бъде организиран достъп до комбината на населението и екоорганизациите.

Затварянето на „Кремиковци” е нереалистично, категоричен бе Томов. Въпреки това той заяви, че разбира исканията на хората в района да живеят в чиста среда. Това е дружество на 40 години, наследството ни е тежко, коментира още той.

От 2000 до 2006 г. в екологични проекти са инвестирани само 32 млн. лева. До 2011 г. в модернизация на производството и в опазване на околната среда ще бъдат вложени около 310 млн. лева.

В момента се работи по отстраняване на замърсяванията от стоманопроизводството и завода за огнеупори, които са най-големите замърсители на въздуха, допълни Томов. По отношение на проекти, свързани с управлението на водите, той призова кметовете на селата около „Кремиковци” да кандидатстват за европейски средства по оперативна програма „Околна среда”.

Комбинатът е готов да финансира и редица социални дейности, свързани с населението на околните села, сред които зелени училища и осигуряване на медицинско обслужване на пенсионери и социално слаби в здравния център на дружеството.