СДС: Първо трябва да се създаде енергийна стратегия
СДС: Първо трябва да се създаде енергийна стратегия / снимка: БГНЕС
СДС: Първо трябва да се създаде енергийна стратегия
31284
СДС: Първо трябва да се създаде енергийна стратегия
  • СДС: Първо трябва да се създаде енергийна стратегия

Синята коалиция и представители на екоорганизациите остро разкритикуваха енергийната стратегия на правителството и непрозрачните преговори с Русия за големите енергийни проекти като „Южен поток” и АЕЦ „Белене”. Двете партии независимо една от друга атакуваха кабинета на Борисов, като ДСБ заподозря премиера Бойко Борисов в изпълнител на енергийните проекти на президента Първанов. От СДС пък обявиха, че първо е трябвало да се създаде енергийна стратегия за България, а след това да се преговарят ключови енергийни проекти. От СДС организираха и открита дискусия по темата за енергийната стратегия. Във форума взеха участие близо 50 представители на неправителствения сектор. Ето какво казаха съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров и Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии:

Мартин Димитров: „Вижте за колко различни енергийни проекти има идеи. Могат ли всички те да бъдат реализирани заедно? Отговорът е категорично не. Парите няма да стигнат. И ако сега толкова много се натискат за „Южен поток” е защото реализацията на „Южен поток” до голяма степен ще измести „Набуко”. Затова е този огромен натиск през последните дни и седмици.”

Георги Ганев: „Единствената релевантна гледна точка е средният краен потребител на енергия в България – бил той домакинство или фирма. Не е електроцентралата, не е някакъв търговец на енергия, не е вносителят на газ, не е топлоцентралата и така нататък. Абсолютно няма никакво значение дали елекронът идва от българска централа, от френска централа, от шведска централа или от южноафриканска централа. Това трябва да бъде стратегия за българските потребители, а не за българските електроцентрали. Нещо, което е изключително важно и според мен трябва да залегне непременно, е някакво очакване за това къде ще са енергийните технолигии от гледна точка именно на крайния потребител след 30-40-50 години. Аз примерно се съмнявам, готов съм да заложа пари, че няма да има електроцентрали след 50 години, изобщо няма да има централно подаване на вторична енергия. Ще има микроенергия. Ще има света на Томас Едисон – всеки си има клетката в мазето.”