Савин Ковачев ще е директор по ФАР в регионалното министерство
Савин Ковачев ще е директор по ФАР в регионалното министерство / снимак: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Савин Ковачев – заместник-министърът на регионалното развитие ще бъде новият шеф на изпълнителната агенция по програма ФАР в министерството. Това съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева. Тя обяви структурните и персонални промени, изисквани от европейските ни партньори.

Новият шеф на Агенцията по ФАР към регионалното ведомство е един от заместник-министрите, които правителството реши да отстрани от поста му. Името на Ковечев не бе сред кандидатурите за шефско място, обявени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Плугчиева съобщи, че на мястото на уволнения Любомир тушанов от звеното за финансирани е договаряне към министерството на финансите застава Иванина Белева, която е специалист управление на прокти в Амриканската агенция за международно развитие.

Управителните органи по програма ИСПА се съкращават от четири на два, като остават само звената „Транспорт” и „Околна среда”. Междинен орган къмзвеното за транспорт ще бъде Фонд Републиканска пътна инфраструктура.

Плугчиева е разпоредила до 23 май да й бъде представен доклад за конкрутни мерки за работа и структурни промени в пътния фонд. Том има нужда от саниране, подчерта мицепремиерът.

До 25 май пък Плугчиева очаква анализ на административния капацитет в Рзаплащателната агенция, където вместо 2400, заетите месте са 2167. В понеделник до 13 часа Меглена Плугчиева очаква и доклад за мерките срещу нарушения, засягащи финансовите интереси на общността. Докладът е трябвало да се разработи още през декември 2007 година, но се оказва, че до момента липсва.