Сашо Дончев: Държавата няма работа в енергийните проекти и магистралите
Сашо Дончев: Държавата няма работа в енергийните проекти и магистралите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Държавата да не участва в големите енергийни проекти с пари на данъкоплатците
38719
Държавата да не участва в големите енергийни проекти с пари на данъкоплатците
  • Държавата да не участва в големите енергийни проекти с пари на данъкоплатците

Държавата не трябва да участва в изграждането на магистралите и енергийните проекти, заяви новият председател на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев в „Седмицата" по Дарик. Той допълни, че магистралите в България отдавна е трябвало да бъдат построени. „От магистралите има смисъл, но е друг въпросът дали държавата трябва да участва в това. Трябва да има публично - частно партньорство", коментира Дончев. „Аз съм категорично против участието на държавата и в енергийните проекти - например АЕЦ. Ако в тези проекти има хляб, за тях ще се намерят инвеститори", допълни Дончев.

Според председателя на БСК държавата не трябва да участва дори и в големите енергийни проекти като „Южен поток" и „Набуко". Това не означава, че те не бива да се реализират, а трябва да се направят с частен капитал. „Ако държавата има някаква роля, то очевидно е да не пречи в тяхната пазарна реализация", каза още Дончев. Той допълни, че Русия отдавна се е отказала от „Бургас - Александруполис". Според него бизнесът би могъл да построи подобен проект, ако се гарантират доставките на нефт за него. Освен това трябва да се направи икономическа обосновка, за да се види дали проектът има възможност за добра реализация.

По отношение на АЕЦБелене" Дончев заяви, че проектът е силно политизиран, а е трябвало да се остави на бизнеса.

„Инвестицията не е богатство, ако се направи правилно, тя трябва да доведе до богатство", коментира Дончев.

„Публичните финанси се прахосват. Ако ще се събират с повече данъци, за да се прахосват, от БСК сме абсолютно против", допълни Дончев. Той определи като „безобразие" харченето на пари на данъкоплатците за подслушване.

Държавата няма право да поръчва на бизнеса и после да не си плаща, заяви още Дончев. Той се обяви за „свиване" на ролята на държавата в живота на хората и в бизнеса. Според него трябва да се работи за бързото въвеждане на електронното правителство.

„В България има много тарикати, които са свикнали да не се трудят", заяви Дончев. Той допълни, че БСК ще работи за промяна на отношението към труда в България.

Това е първото интервю на Сашо Дончев в качеството му на председател на БСК. Той обясни, че е европейска практика ръководителите на работодателски организации да са хора от бизнеса.

Интервюто със Сашо Дончев четете тук