С 13% се е свило производството през август
С 13% се е свило производството през август / netinfo

Общото промишлено производство в страната е намаляло с 13,1 на сто за август в сравнение с предходния месец, съобщиха от Националния статистически институт.

Регистриран е спад в производството и леенето на метали с 30,8 процента, производството на метални изделия без машини и оборудване и производството на машини, оборудване и домакински уреди - с 18,5 на сто, производството на химични продукти – с 15,8 процента. За една година общото промишлено производство намалява с 6,2 процента от август тази година в сравнение със същия месец на миналата година, като производството в преработващата промишленост е с 6,3 на сто по-малко. В добивната промишленост намалението е с 3,7 процента, а в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода – 7,5 на сто.

Приходите от продажби също бележат сериозно намаление – с 13,3 на сто за август в сравнение с предходния месец. Най-голям е спадът в преработващата промишленост – 14,9 процента по-малко. В добивната промишленост продажбите намаляват с 5,8 процента, докато в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода са с 1,4 процента повече.

През август 2008 г. приходите от продажби намаляват с 5,8 процента в сравнение с август 2007 година.