Руското правителство се подготвя за борба срещу корупцията
Руското правителство се подготвя за борба срещу корупцията / netinfo

Всички федерални ведомства и регионални администрации в Русия подготвят списъци на длъжностите с повишена опасност от корупция, пише московският в. "Ведомости".

Служителите на съответните позиции ще печелят повече и ще имат привилегии, но ще трябва да склонят тотално да бъде следен техният начин на живот и контакти. Това става ясно от програма за борба срещу корупцията, подготвена от руското икономическо министерство и одобрена от правителствената комисия по административната реформа, пише изданието.

По данни на вестника, програмата ще бъде изпробвана в 30 ведомства и региона, а след необходимото й усъвършенстване - препоръчана за прилагане във всички органи на властта в Руската федерация.

Постовете, пораждащи корупция, според документа, са тези, които предвиждат служителите пряко да общуват с граждани и фирми, да издават лицензи, разрешения, да се занимават с регистрация, контрол и надзор, да разпределят средства от бюджета, да правят държавни покупки и да назначават хора на длъжности от същия списък.

За чиновниците на "опасни" позиции се предвижда "компенсационен пакет", включващ примерно по-висока заплата, отпускане на жилище за закупуване и карта за транспорт, посочва БТА. Затова пък с тях ще се сключват само срочни трудови договори и те редовно ще бъдат преназначавани. Във всеки момент ще може да бъдат обискирани и ако джобните им пари прехвърлят минимума (още неутвърден), това ще е повод за подозрения.

Служителите на "опасни" длъжности ще трябва да посещават и семинари по професионална етика, за да осъзнаят "колко важна и отговорна е държавната служба като форма на служба на обществото и държавата", сочи руската антикорупционна програма. Тези хора ще трябва да разкриват контактите на лицата, с които общуват по служебни въпроси. Специална комисия в съответния орган ще следи техните доходи, имущество, стил на живот, предвижда документът според "Ведомости".