Румъния с екшън план срещу финансовата криза
Румъния с екшън план срещу финансовата криза / netinfo

Румънският премиер Калин Таричану обяви четиригодишен план за действие, който има за цел да ограничи последствията от икономическата криза. Планът е обявен по-малко от три седмици преди парламентарните избори от 30 ноември, предаде АФП.

"През следващите четири години ние ще отпуснем най-малко 10 млрд. евро инвестиции в основни за бъдещето на Румъния сектори", каза Таричану след съвещание с представители на асоциацията на банките, пише БГНЕС.

Според него планът предвижда "данъчен бонус" от 5% за онези, които си плащат данъците навреме независимо от това дали се касае за частни лица или компании. Таричану обещава да се отпускат 1000 евро за всеки нает служител или работник, който е бил от повече от 3 месеца безработен.

Държавните помощи за компании, които инвестират повече от 100 млн. евро и създадат повече от 500 нови работни места, ще достигат до 50 млн. евро. Тези мерки ще спомогнат за създаването на до 100 000 нови работни места, счита той. Премиерът съобщи и за създаването на работна група с Централната банка и Асоциацията на банките, които са натоварени да предложат мерки, които да позволят на банковата система да изпълни основната си функция, а именно - да финансира икономиката.