Румен Овчаров: Бумът на ВЕИ-тата нагнети напрежението в енергетиката
Румен Овчаров: Бумът на ВЕИ-тата нагнети напрежението в енергетиката / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Напрежението в енергетиката не е от вчера. То беше генерирано от бума на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) през 2011-2012 г. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред бТВ.

Според него, този бум е създал огромни дефицити в енергетиката и са дебалансирали отрасъла напълно. „Огромни дефицити, които пак ще ги платим ние, само че вече с големите лихви. Защото ще започне и прекъсване на електроснабдяването”, допълни Овчаров. Когато не се извършват определени дейности, те рефлектират във висока аварийност.

На въпрос за намалението на цената на тока, Румен Овчаров отговори, че докато ДКЕВР не стане наистина независима и балансирана, едва ли ще има такова. „Това е изключително сложен механизъм, орган. Там се пресичат интересите на обществото, на потребителите, на държавата”, добави Овчаров като каза, че в ДКЕВР трябва да има участие на потребителски организации, профсъюзи и работодателски организации.

Според Овчаров, строежът на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” няма да допринесе с нищо за страната. „Това е мъртвороден проект и той няма да бъде завършен при правителството на Пламен Орешарски”, прогнозира той.

„Нямам нищо против американската компания за изграждането на новия блок на АЕЦ „Козлодуй”, но при преместването на площадката от едно място от друго може да се загуби време”, обясни Овчаров. Според него много по-зле се е отразило на страната ни затварянето на блокове в „Козлодуй” по вина на Меглена Кунева като еврокомисар и спирането на проекта „Белене” по решението на тогавашния премиер Бойко Борисов.