Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ
Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ / БГНЕС, архив
Ресорната комисия в НС гледа на второ четене бюджет 2018
95307
Ресорната комисия в НС гледа на второ четене бюджет 2018
  • Ресорната комисия в НС гледа на второ четене бюджет 2018
Парламентарната комисия по бюджет и финанси ще обсъди на второ четене Бюджет 2018. Приблизително с 1 милиард лева нарастват разходите за персонал, но парите на заплати няма да се дават на калпак, предвижда финансовият план за следващата година. Опозицията не откри реформи в него и визия как да се решат много икономически и социални проблеми.

Със 126 гласа "за" Бюджет 2018 г. мина на първо четене в парламента

През 2018 година  образованието ще получи допълнителни 490 млн. лв. спрямо 2017 г., здравеопазването – над 400 млн. лв. повече, а социалната сфера – 740 млн. лв. повече. Увеличението за сектор "Сигурност" е с 280 млн. лв. спрямо парите за тази година, като близо 100 млн. лв. ще отидат за повишение на заплатите. 

Владислав Горанов: Бюджетът е за 100% от българските граждани

Ето как представи план сметката министърът на финансите Владислав Горанов преди време: "Това е изпълним бюджет, който се грижи през разходната част за младите, осигурява, макар и невинаги достатъчно, за тези, които не могат да се грижат сами за себе си, и за възрастните хора".

БСП и ДПС гласуваха срещу "бюджет на застоя"

Въпреки че БСП ще подкрепи увеличението на заплатите на учителите, левицата има много критики към бюджета, обясни депутатът от БСП Драгомир Стойнев. "С този бюджет ГЕРБ си купуват време, затова ние смятаме, че това е лицемерен бюджет. Липсата на реформи означава, че за пореден път ще бъдат налети пари в сектори, които не са реформирани", каза Стойнев.

Дават коледни добавки на над половината пенсионери

Опозиционният депутат коментира и обещаните от правителството коледни добавки от пенсионерите: "Нямам как да се съгласим, че българските пенсионери ще получат по 40 лева за всички, които получават пенсия до 321 лева. Този, които получава 322 лева, няма да получи 40 лева. В момента на гръцкия пенсионер дават 400 евро за Нова година, а на българският 20 евро и то не на всички. Нали имаме 2 млрд. лв. излишък".

Бюджетът на Здравната каса мина на първо четене

Бюджетната комисия ще разгледа и бюджета на здравната каса и държавното обществено осигуряване.  Тепърва ще стане ясно дали все пак управляващите ще преразгледат позицията си за плащането на нови лекарства от здравната каса.

Парламентът прие на първо четене и бюджета на общественото осигуряване за 2018 г.

Бюджетът на НОИ залага повишение на минималната заплата от 460 до 510 лева и вдигане на минималните осигурителни прагове с 3,9 процента.