/ БГНЕС
Дават коледни добавки на над половината пенсионери
95219
Дават коледни добавки на над половината пенсионери
  • Дават коледни добавки на над половината пенсионери
По 40 лева за Коледа ще получат над половината от пенсионерите у нас, реши правителството. Това ще бъдат хората с пенсии или сбор от пенсии за декември до 321 лева включително. Прагът е равен на предложения за догодина размер на линията на бедност.
 
Около 1.2 млн. пенсионери ще получат добавка от 40 лева, заедно с пенсията си за декември, обяви социалният министър Бисер Петков. По думите му броят на хората с право на добавка е приблизително същият като миналата година, а за целта подоходният критерий е увеличен със 7 лева до размера на предложената за догодина линия на бедност. 
 

Кабинетът увеличи социалната пенсия за старост с 3 лева

"С тази стъпка приблизително се запазва обхватът на пенсионерите, които ще получат еднократната допълнително сума. Имайте предвид тенденцията на намаляване броя на пенсионерите, която наблюдаваме през последната година, така че има и малка разлика, но като цяло съображенията при подготовката на решението беше да се запази обхватът", каза министърът.
 
Празничните добавки, които ще стигнат до 57 процента от пенсионерите, ще струват на държавата близо 50 милиона лева, а парите ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на бюджета за тази година.