Ремонтират 80 жп гари в страната
Ремонтират 80 жп гари в страната / снимка: Sofia Photo Agency

80 гари в страната се ремонтират, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев при инспекцията на ремонта на линията Пловдив-Свиленград. Ремонтът на гарата в София обаче се бави зарази спор между Министерството на транспорта и общината.

Осемдесет от жп гарите у нас ще бъдат с нови фасади и съоръжения, след като приключат ремонтните дейности по тях, съобщи министър Петър Мутафчиев. По думите му, подобренията ще бъдат дълготрайни и ремонтите ще приключат скоро. Проблем има само с Централната жп гара в София, където транспортното ведомство не може да действа бързо, каза Мутафчиев.

Столична община иска да направи цялостен подробен устройствен план, а това забавя проучванията ни, за ремонта на гарата, обясни Мутафчиев. Все още не е ясно кой ще инвестира в ремонта на друга голяма гара у нас – тази в Пловдив. Министерството на транспорта е избрало да реализира идейния проект, класиран на трето място в провелия се конкурс, тъй като той е най-евтиният, уточни Мутафчиев. Така стана ясно, че проектът, спечелил първото място, който предвиждаше строеж на небостъргач на пловдивската гара, няма да се реализира.

Според транспортния министър държавата не отделя достатъчно пари за охрана на влаковете и гарите. Министерството на транспорта плаща по 4 млн. лв. годишно за охрана и още толкова за противопожарни мерки.

Мутафчиев беше категоричен, че ще настоява пред вътрешния министър Михаил Миков правителството да се ангажира повече с железопътната охрана.