Реформаторите: Промените за втора пенсия ще са най-голямата кражба след КТБ
Реформаторите: Промените за втора пенсия ще са най-голямата кражба след КТБ / БГНЕС
Реформатори за промените по втората пенсия: Готви се най-голямата кражба след КТБ
86547
Реформатори за промените по втората пенсия: Готви се най-голямата кражба след КТБ
Реформатори за промените по втората пенсия: Готви се най-голямата кражба след КТБ
  • Реформатори за промените по втората пенсия: Готви се най-голямата кражба след КТБ
  • Реформатори за промените по втората пенсия: Готви се най-голямата кражба след КТБ

Подготвя се най-голямата кражба след КТБ, заявиха от Гражданския съвет на Реформаторския блок и призоваха финансовия министър Владислав Горанов да не внася в Народното събрание промените в Кодекса за социално осигуряване, касаещи втория пенсионен стълб.

Депутатът Мартин Димитров определи като квазинационализация промените, които предвиждат въвеждане на солидарен принцип в изплащането на т.нар. втора пенсия. Той обясни, че се отнема правото на хората да разполагат с личните си средства, както и да решават какво ще се прави с тях. Реформаторите подозират и криминална цел, а именно да се понижи цената на едно от най-големите пенсионни дружества, за да се обслужи конкретен купувач, който да го придобие на занижена цена.

Калфин: Пенсионните фондове да предложат как да се изплаща втората пенсия

С промените финансовият министър Владислав Горанов предлага средствата от индивидуалните партиди да отиват в обща сметка, от която да се изплаща втората пенсия, а наследяването на сумите отпада. Промяната е за родените след 31 декември 1959 г. и ще засегне правата на 3,5 млн. души, които задължително внасят по 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 години.

Според депутата Гроздан Караджов промените са прибързани и са направени потайно, дори и от социалния министър Ивайло Калфин, а зад това стоят определени цели:

"Бърза се и именно затова ние виждаме две грозни цели на този законопроект. Едната е да се прехвърли от болната глава на здравата, т.е. НОИ е в окаяно състояние, дайте преди това да стане ясно - да прехвърлим тези 7-8 млрд. натрупани, за да го съживим. И втората е, че наистина в момента текат преговори за закупуване на един от големите пенсионни фондове и нека министърът на финансите ясно да заяви участва ли в тази игра на покупко-продажба, или не. След КТБ това ще е може би най-голямата кражба, която ще се осъществи, ако тези промени минат в парламента", каза Караджов.

Реформаторите Промените за втора пенсия ще са найголямата кражба след КТБ
netinfo

Ще плащат ли синът и дъщерята пенсията ти?

Според народния представител Мартин Димитров решение трябва да се вземе след сериозен дебат и след оценка на активите на пенсионните дружества.

"Вторият стълб - задължителното допълнително пенсионно осигуряване са частни средства на частни лица и индивидуални партиди. С този законопроект се прави опит те да могат да бъдат използвани само за пожизнена пенсия и да не бъдат наследявани от нашите наследници, т.е. това е квазинационализация", каза Димитров.

От Гражданския съвет на Реформаторския блок са категорични, че ако промените бъдат гласувани това ще означава „ограбване на хората".