Развиващите се пазари ще запазят лидерските си позиции през 2007г.
Развиващите се пазари ще запазят лидерските си позиции през 2007г. / netinfo

Акциите на emerging markets през 2007 г., както и в предишните няколко години, ще изпреварват по темпове на растеж ценните книжа на развитите страни, смятат анализатори, цитирани от агенция Блумбърг.

UBS AG, JPMorgan Chase & Co, Credit Suisse Group прогнозират, че растежът на сравнителния фондов индекс Morgan Stanley Capital International Emerging Markets Index, който наблюдава пазарите на 25 страни, ще достигне 15% през 2007 г. Анализатори на Морган Стенли очакват растеж от 7,4% в сравнение с 29% от миналата година.

Забавянето на темповете на растеж на индекса ще е свързано с това, че акциите от тази категория вече имат висока оценка. Акциите на emerging markets се продават в съотношение към прогнозираната печалба 15,2 пъти. В развитите държави това съотношение в момента е 16 пъти. В тази връзка най-скъпи са индийските и колумбийски акции.

Марк Мобиус, който управлява фонда Templeton с капитал от 30 милиарда долар, смята, че най-големи възможности на инвеститорите предлагат компаниите от emerging markets, които са свързани с растящия потребителски пазар. БВП на развиващите се страни през 2007 г. ще нарасне с 6,4% по прогнози на Световната банка. Руският пазар на ценни книжа миналата година нарасна със 70% и е първият от развиващите се страни, който надмина капитализация от 1 трилион евро.

През май акциите на развиващите се страни се сгромолясаха с около 25%, но след това доверието на инвеститорите към ценните книжа на emerging markets бързо се възстанови и от 13 юли цената на акциите на компаниите от развиващите се страни растеше с темпове два пъти по-големи от тези на корпорациите от развитите държави.