Расте интересът на руснаците към родното море за Лято 2015
Расте интересът на руснаците към родното море за Лято 2015 / снимка: БГНЕС
Расте интересът на руснаците към родното море за Лято 2015
79236
Расте интересът на руснаците към родното море за Лято 2015
  • Расте интересът на руснаците към родното море за Лято 2015

Записванията на руснаци за почивка през лятото у нас са нараснали с около 40%, през последните дни, обяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя нарече летния сезон тази година „предизвикателен" но не и задължително неуспешен.

Повод за оптимизма на министър Ангелкова са публикации от руската преса, които според нея обнадеждават работещите в сферата на туризма. „Предвид това, че рублата се е стабилизирала и спадът не е толкова драстичен са започнали увеличения на записвания към България с около 30-40 на сто, макар и все още времето да не е толкова топло", цитира министърът руската преса. Според министъра предприетите мерки у нас дават резултат.

Тя отрече информация за отлив на записвания на германци за родните курорти и заяви, че техният ръст е с 5%, колкото и на тези от Франция. От Литва, Латвия, Беларус и Молдова през това лято ще дойдат с 40% повече туристи в сравнение с миналата година.

До края на април в 19-те изнесени визови центрове в Руската федерация ще бъдат командировани още служители, така че да бъде максимално улеснено издаването на документите. България е увеличила своята реклама в целевите и компенсаторни пазари, най-вече у нашите съседи и в Европа.

„Германия е ключов целеви пазар и там нямаме информация за отлив, а напротив, имаме информация за нарастване на интереса", каза тя. Ангелкова напомни, че рекламата по паневропейските телевизии, голяма част от имиджовите клипове и тези свързани с морски и културен туризъм се таргетират към аудиторията в Германия, Великобритания, Полша, Гърция, Румъния, Чехия, Скандинавия, въобще цяла Европа.

Министърът заяви, че у нас не е са получени категорични и официални данни, че руското правителство е забранило на служителите си от силовите министерства да почиват през това лято в България.