Пътищата от втори и трети клас са приоритетни за кабинета
Пътищата от втори и трети клас са приоритетни за кабинета / снимка: DarikNews.bg, Габрово
Пътищата от втори и трети клас са приоритетни за кабинета
71630
Пътищата от втори и трети клас са приоритетни за кабинета
  • Пътищата от втори и трети клас са приоритетни за кабинета

Правителството отдава голямо значение на рехабилитацията на малките пътища - от втори и трети клас. Това са обекти, забравени години наред, особено през последните четири. Хората трябва да пътуват безопасно по тях. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която даде начало на ремонтните дейности на пътя Габрово-Трявна. 

Близо 6,5 млн. лв. за реализацията на шест проекта са отделени за област Габрово от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, поясни Терзиева, за да опровергае мнението, че правителството има тенденциозно отношение към Габрово.

Още 3,5 млн. лв. ще бъдат вложени от Агенция пътна инфраструктура за ремонт на пътя Трявна-Габрово. 1,5 млн. лева ще бъдат вложени в пътната инфраструктура на общините от областта. Над 1 млн. лева ще бъдат вложени за свързване на водопроводите на габровския квартал Войново и 11 села с язовир „Христо Смирненски”.

„Мисля, че това е доказателство, че нашето правителство не само не е изключило габровска област от плановете си, но сме предвидили важни проекти, свързани с растежа и устойчивото развитие”, каза още министър Терзиева.

По ОП „Регионално развитие” в област Габрово се изпълняват 25 проекта от общините за 48 млн. лева, 16 млн. лева се влагат в развитието на туризма. Община Габрово е с най-много усвоени средства по оперативната програма за проекти - 15, от които 9 приключени. Общата стойност е около 33 млн. лева.

За стената на язовир „Христо Смирненски” са отделени 330 000 лв. През август се очаква да стартира търг за избор на строител и ако процедурите минат без обжалване рехабилитацията ще завърши в началото на 2015 г. Десислава Терзиева днес посети мястото, където от десетилетия се изгражда язовир Нейковци, който трябва да снабдява с вода Трявна.

Новини от Габрово